Skip to Content Information Center
Lexmark CS510

Lexmark CS510

Ofte stillede spørgsmål (FAQ) om farveudskrivning

Hvad er RGB-farve?

Rødt, grønt og blåt lys kan blandes i varierende mængder og tilsammen danne en lang række naturlige farver. For eksempel kan rød og grøn blandes og danne gul. Fjernsyn og computerskærme danner farver på denne måde. RGB-farve er en måde at beskrive farver på, hvor man angiver den mængde af rødt, grønt eller blåt lys, der kræves for at danne en bestemt farve.

Hvad er CMYK-farve?

Cyan, magenta, gul og sort blæk eller toner kan blandes i varierende mængder og tilsammen danne en lang række naturlige farver. For eksempel kan cyan og gul blandes og danne grøn. Trykpresser, inkjetprintere og farvelaserprintere danner farver på denne måde. CMYK-farve er en måde at beskrive farver på, hvor man angiver den mængde af cyan, magenta, gul og sort, der skal bruges til at danne en bestemt farve.

Hvordan angives farve i et dokument, der skal udskrives?

Softwareprogrammer angiver typisk dokumentfarve ved hjælp af RGB- eller CMYK-farvekombinationer. Derudover kan brugerne ændre farven for hvert enkelt objekt i et dokument. Du kan finde flere oplysninger i hjælpen til operativsystemet.

Hvordan ved printeren, hvilken farve den skal udskrive?

Når en bruger udskriver et dokument, sendes oplysninger om typen og farven for hvert objekt til printeren. Farveoplysningerne sendes gennem farvekonverteringstabeller, der oversætter farven til de rette mængder af cyan, magenta, gul og sort toner, der kræves for at danne den farve, du ønsker. Oplysningerne om objekttypen afgør, hvilke farvekonverteringstabeller der anvendes. Det er f.eks. muligt at anvende én type farvekonverteringstabel til tekst og en anden farvekonverteringstabel til fotos.

Hvad er manuel farvekorrektion?

Når manuel farvekorrektion er aktiveret, anvender printeren brugervalgte farvekonverteringstabeller til at behandle objekterne. Farvekorrektion skal imidlertid være indstillet til manuel, ellers implementeres den brugerdefinerede farvekonvertering ikke. Manuel farvekorrektion er specifik til den objekttype, der skal udskrives (tekst, grafik eller billeder), og hvordan objektfarven angives i programmet (RGB eller CMYK kombinationer).

Bemærkninger:

 • Indstillingen Manuel farvekorrektion kan ikke bruges, hvis programmet ikke angiver farver med RGB- eller CMYK-kombinationer. Den gælder heller ikke, når farvejusteringen styres af programmet eller computerens operativsystem.
 • Når Automatisk farvekorrektion er markeret, vil farvekonverteringstabellerne generere de foretrukne farver, der benyttes til størstedelen af dokumenterne.

  Hvis du vil anvende en anden farvekonverteringstabel, kan du gøre det manuelt på følgende måde:

 1. Vælg Farvekorrektion og derefter Manuelt i menuen Kvalitet på printerens kontrolpanel.

 2. I menuen Kvalitet på printerens kontrolpanel skal du vælge Manuel farve og derefter vælge en egnet farvekonverteringstabel til den relevante objekttype.

  ObjekttypeFarvekonvertingstabeller

  RGB-billede

  RGB-tekst

  RGB-grafik

  • Levende—Fremstiller mere klare og mættede farver og kan anvendes til alle indgående farveformater.
  • sRGB-skærm—Fremstiller output, som ligner de farver, der vises på en computerskærm.
  • Bemærk!  Sort tonerbrug optimeres til udskrivning af fotografier.

  • Display – Ægte sort – Fremstiller output, som ligner de farver, der vises på en computerskærm. Bruger kun sort toner til at oprette alle niveauer af neutral grå farve.
  • sRGB-Levende—Øger farvemætningen for farvekorrektion af typen sRGB-skærm.
  • Bemærk!  Brug af sort toner er optimeret til udskrivning af forretningsgrafik.

  • Slået fra—Der implementeres ingen farvekorrektion.

  CMYK-billede

  CMYK-tekst

  CMYK-grafik

  • US CMYK—Anvender farvekorrektion, der ligner SWOP-farveoutput (Specifications for Web Offset Publishing).
  • Euro-CMYK – Anvender farvekorrektion, der ligner EuroScale-farveoutput.
  • Levende CMYK—Øger farvemætningen for US CMYK-farvekorrektionsindstillingen.
  • Slået fra—Der implementeres ingen farvekorrektion.

Hvordan kan jeg matche en bestemt farve (f.eks. en farve i et firmalogo)?

I menuen Kvalitet på printerens kontrolpanel findes ni forskellige farveeksempler. De findes også på siden Farveeksempler i Embedded Web Server. Ved valg af et eksempelsæt genereres der en flersidet udskrift, der består af hundredvis af farvede felter. Der findes en CMYK-kombination eller en RGB-kombination i hvert felt, afhængigt af den valgte tabel. Farven i hvert felt er opnået ved at sende den CMYK- eller RGB-kombination, der er angivet i feltet, gennem den valgte farvekonverteringstabel.

Ved at se på farveeksemplerne kan du finde det felt, hvis farve er tættest på den farve, du ønsker. Den farvekombination, der er angivet i feltet, kan derefter bruges til ændring af farven på objektet i et program. Du kan finde flere oplysninger i hjælpen til operativsystemet.

Bemærk!  Du skal muligvis anvende Manuel farvekorrektion for at kunne bruge den valgte farvekonverteringstabel til det pågældende objekt.

Valget af farveeksempler til en til et bestemt farvematchningsproblem afhænger af den anvendte indstilling for Farvekorrektion, hvilken type objekt der skal udskrives, samt hvordan objektets farve er angivet i softwareprogrammet. Når Farvekorrektion er angivet til Deaktiveret, baseres farven på udskriftsjobbets oplysninger, og der implementeres ingen farvekonvertering.

Bemærk!  Siderne under Farveeksempler kan ikke bruges, hvis programmet ikke angiver farver med RGB- eller CMYK-kombinationer. Derudover er der en række situationer, hvor programmet eller computerens operativsystem justerer de RGB- eller CMYK-kombinationer, der er angivet i programmet via farvestyring. Den udskrevne farve svarer måske ikke helt til siderne under Farveeksempler.

Hvad er detaljerede farveeksempler, og hvordan får jeg adgang til dem?

Detaljerede farveeksempler findes kun på Embedded Web Server på en netværksprinter. Et sæt med detaljerede farveeksempler indeholder en række nuancer, der ligner en brugerdefineret RGB- eller CMYK-værdi. Eksempelfarvernes lighed afhænger af den værdi, der er angivet i feltet RGB- eller CMYK-stigning.

  Hvis du vil have adgang til detaljerede farveeksempler på Embedded Web Server, skal du gøre følgende:

 1. Åbn en webbrowser, og angiv derefter printerens IP-adresse i adressefeltet.

  Bemærk!  Hvis du ikke kender printerens IP-adresse eller printernavnet, kan du:

  • Se oplysningerne på printerens startskærm eller i sektionen TCP/IP i menuen Netværk/porte.
  • Udskrive en side med netværksindstillinger eller menuindstillinger og se oplysningerne i sektionen TCP/IP.
 2. Klik på Konfiguration > Farveeksempler > Detaljerede indstillinger.

 3. Vælg en farveomregningstabel.

 4. Indtast RGB- eller CMYK-farvenummeret.

 5. Indtast en trinvist stigende værdi mellem 1 og 255.

  Bemærk!  Jo tættere værdien er på 1, desto mere indsnævret vises farveeksempelintervallet.

 6. Klik på Udskriv.

Var denne artikel nyttig?
Top