Skip to Content Information Center
Lexmark MX511

Geri dönüştürülmüş kağıt ve diğer ofis kağıtlarını kullanma

Lexmark, çevre bilincine sahip bir şirket olarak özellikle lazer (elektrofotografik) yazıcılarda kullanılmak üzere üretilen geri dönüşümlü kağıt kullanımını desteklemektedir.

Tüm geri dönüştürülmüş kağıtların iyi besleneceğine dair geniş kapsamlı bir açıklama yapılamasa da, Lexmark sürekli olarak global pazarda bulunan geri dönüştürülmüş kesik boyutlu fotokopi kağıtlarını temsil eden kağıtları test etmektedir. Bu bilimsel testler sıkı ve disiplinli şekilde gerçekleştirilir. Aşağıda örnekleri verilen birçok faktör ayrı ayrı ve bir bütün olarak dikkate alınır:

  • Tüketici sonrası atık miktarı (Lexmark, %100'e kadar tüketici sonrası atık içeriğini test etmektedir.)
  • Sıcaklık ve nem koşulları (Test odalarında, tüm dünyadaki iklimlerin simülasyonu yapılır.)
  • Nem içeriği (Ticari kağıtlarda düşük nem olmalıdır: 4–5%.)
  • Bükülme direnci ve doğru sertlik, yazıcıda en iyi şekilde beslenmeyi sağlar.
  • Kalınlık (bir tepsiye yüklenebilecek sayfa miktarını etkiler)
  • Yüzey pürüzlülüğü (Sheffield birimleri olarak ölçülür, yazdırma netliğini ve tonerin ne kadar iyi şekilde kağıda dağıtıldığını etkiler)
  • Yüzey sürtünmesi (sayfaların ne kadar kolayca ayrılabileceğini belirler)
  • Gren ve yapısı (kağıdın yazıcıda hareket ederken gösterdiği mekanik davranışı da etkileyen kıvrılmayı etkiler)
  • Parlaklık ve doku (görünüm ve his)

Geri dönüştürülmüş kağıtlar eskiye nazaran daha iyidir ancak bir kağıttaki geri dönüştürülmüş içerik miktarı, yabancı madde üzerindeki kontrol derecesini etkiler. Ayrıca geri dönüştürülmüş kağıtlar, çevreye karşı duyarlı bir şekilde yazdırma işlemi yapılmasının iyi bir yolu olsa da mükemmel değildir. Mürekkebi çıkarmak ve renklendirici ve "yapışkan" gibi katkı maddeleriyle uğraşmak için gerekli enerji çoğu zaman normal kağıt üretiminden daha fazla karbon emisyonuna yol açar. Ancak geri dönüştürülmüş kağıtların kullanılması genel anlamda daha iyi kaynak yönetimi sağlar.

Lexmark, ürünlerinin yaşam döngüsü değerlendirmelerini esas alarak genelde kağıt kullanımından kendini sorumlu hisseder. Yazıcıların çevre üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için şirket çok sayıda yaşam döngüsü değerlendirmesi gerçekleştirdi ve bir aygıtın tüm yaşamı süresince (tasarımdan kullanım ömrünün sonuna kadar) ortaya çıkan karbon emisyonunun birincil aktörünün (%80'e kadar) kağıt olduğunu öğrendi. Bu, kağıt oluşturmak için çok enerji gerektiren bir üretim sürecinin olmasından kaynaklanır.

Bu nedenle Lexmark, müşteri ve ortaklarını kağıdın etkisini en aza indirgeme konusunda eğitmektedir. Bunun bir yolu, geri dönüştürülmüş kağıt kullanılmasıdır. Başka bir yolu da aşırı ve gereksiz kağıt tüketiminin ortadan kaldırılmasıdır. Lexmark, müşterilere yazdırma ve kopyalama atıklarını en aza indirgemesi konusunda yardım etmek için yüksek donanıma sahiptir. Ayrıca şirket, sürekli orman uygulamalarına bağlılığını gösteren tedarikçilerden kağıt satın alınmasını teşvik eder.

Özel uygulamalar için dönüştürücünün özel listesi tutulsa da, Lexmark belirli tedarikçileri desteklemez. Ancak aşağıdaki kağıt tercihi yönergeleri, yazdırmanın çevresel etkilerinin azaltılmasına yardımcı olacaktır:

  1. Kağıt tüketimini azaltın.

  2. Ağaç lifinin kaynağı konusunda seçici olun. Forestry Stewardship Council (FSC) veya Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) gibi sertifikaları uygulayan tedarikçilerden satın alın. Bu sertifikalar, kağıt üreticisinin çevreye ve topluma duyarlı şekilde orman yönetimi ve yenileme uygulamaları gerçekleştiren orman operatörlerinden alınan işlenmiş odunları kullanır.

  3. Yazdırma ihtiyaçlarınıza bağlı olarak en uygun kağıdı seçin: normal 75 veya 80  g/m2 sertifikalı kağıt, düşük ağırlıklı kağıt veya geri dönüştürülmüş kağıt.

Kabul edilemez kağıt örnekleri

Test sonuçları, şu kağıt türlerinin lazer yazıcılarla kullanılmasının risk oluşturduğunu göstermiştir:

  • Karbonsuz kağıt olarak da bilinen, karbon kağıt olmadan kopya oluşturmak için kullanılan kimyasal olarak işlenmiş kağıtlar
  • Yazıcıya bulaşabilecek kimyasallar içeren matbu kağıtlar
  • Yazıcının ısıtıcısının sıcaklığından etkilenebilecek matbu kağıtlar
  • Optik karakter tanıma (OCR) formları gibi ± 2,3 mm'den (± 0,9  inç) daha büyük hedef alanları (sayfa üzerinde belirli bir yazdırma konumu) gerektiren matbu kağıtlar. Bazı durumlarda, yazdırma konumu bir yazılım uygulaması tarafından ayarlanarak bu formlara başarıyla yazdırılabilir.)
  • Kaplamalı kağıtlar (silinebilir bond), sentetik kağıtlar, termal kağıtlar
  • Kaba kenarlı, kaba veya ağır dokulu yüzeyi olan kağıtlar veya kıvrılmış kağıtlar
  • EN12281:2002'yi (Avrupa testi) karşılamayan geri dönüştürülmüş kağıtlar
  • Ağırlığı 60  g/m2 (16  lb) değerinden az kağıt
  • Çok parçalı formlar veya belgeler

Lexmark hakkında daha fazla bilgi için, www.lexmark.com adresini ziyaret edin. Genel süreklilikle ilgili bilgiler, Çevresel Süreklilik bağlantısında bulunabilir.

Bu makale size yardımcı oldu mu?
Top