Skip to Content Information Center
Lexmark CX727

Lexmark CX727

Uporaba recikliranega papirja in drugih pisarniških papirjev

Družba Lexmark kot okolju prijazno podjetje podpira uporabo recikliranega papirja, ki je izdelano posebej za uporabo v laserskih (elektrofotografskih) tiskalnikih.

Družba Lexmark ne more podati splošne izjave, ki bi potrjevala, da vse vrste recikliranega papirja zagotavljajo dobro podajanje, vendar nenehno preizkuša papirje, ki so kot recikliran rezani kopirni papir na voljo na globalnem trgu. To znanstveno preizkušanje se izvaja strogo in disciplinirano. Tako posamično kot celota je upoštevanih veliko dejavnikov, vključno z naslednjimi:

  • količina poporabniških odpadkov (družba Lexmark preizkusi do 100 % vsebine poporabniških odpadkov).
  • temperatura in vlažnost (komore za preizkušanje ustvarjajo klimatske razmere z vsega sveta).
  • Vsebnost vlage (poslovni papir mora imeti nizko raven vlage: 4–5 %.)
  • Odpornost na upogibanje in ustrezna trdota pomenita optimalno podajanje skozi tiskalnik.
  • Debelina (označuje, koliko lahko naložite v podstavek)
  • Hrapavost površine (izmerjen je v enotah Sheffield in odraža jasnost tiskanja ter stopnjo zlitja tonerja na papir)
  • Trenje površine (določa, kako enostavno lahko ločite liste)
  • Zrnatost in oblika (vpliva na zvijanje in s tem na obnašanje papirja med premikanjem skozi tiskalnik)
  • Svetlost in tekstura (videz in občutek)

Recikliran papir je boljši kot kadar koli prej, vendar pa količina reciklirane vsebine v papirju vpliva na stopnjo nadzora nad tujki. Recikliran papir je na dobri poti za tiskanje na okolju prijazen način, vendar še vedno ni popoln. Potrebna energija za odstranitev tiskarske barve in ravnanje z dodatki kot so barvila in "lepilo" pogosto ustvari več emisij ogljikovega dioksida kot pri proizvodnji običajnega papirja. Vendar omogoča uporaba recikliranega papirja boljše splošno upravljanje virov.

Družbi Lexmark preučuje splošno odgovorno uporabo papirja na podlagi ocene življenjske dobe njenih izdelkov. Da bi bolje razumeli vpliv tiskalnikov na okolje, je družba naročila številne ocene življenjske dobe in odkrila, da je papir glavni krivec (do 80 %) za emisije ogljikovega dioksida, ki jih v celotni življenjski dobi ustvari naprava (od zasnove do konca življenjske dobe). To je posledica energetsko intenzivnih proizvodnih postopkov za izdelavo papirja.

Družba Lexmark si zato prizadeva, da pouči stranke in partnerje o zmanjšanju vpliva papirja. Uporaba recikliranega papirja je en način. Odprava prekomerne in nepotrebne porabe papirja pa drug. Družba Lexmark ima dovolj znanja, da strankam pomaga pri zmanjšanju odpadkov pri tiskanju in kopiranju. Poleg tega družba spodbuja nakup papirja pri dobaviteljih, ki so zavezani k trajnostni gozdarski praksi.

Družba Lexmark ne podpira določenih dobaviteljev, čeprav ohranja seznam primerljivih izdelkov za posebne uporabe. Vendar pa naslednje smernice za izbiro papirja pomagajo omiliti vpliv tiskanja na okolje:

  1. Zmanjšajte porabo papirja.

  2. Bodite izbirčni pri izvoru lesnih vlaken. Nakupujte pri dobaviteljih s potrdilom FSC (Forestry Stewardship Council) ali PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification). Ta potrdila zagotavljajo, da proizvajalec papirja uporablja lesno celulozo upraviteljev gozda, ki se ukvarjajo z okoljskim in družbeno odgovornim gospodarjenjem ter obnovo gozdov.

  3. Izberite najprimernejši papir za tiskanje: običajni 75 ali 80  g/m2 potrjen papir, papir z nižjo težo ali recikliran papir.

Primeri nesprejemljivega papirja

Rezultati preizkusa kažejo, da obstaja tveganje pri uporabi naslednjih vrst papirja z laserskim tiskalnikom:

  • Kemično obdelan papir, ki se uporablja za kopiranje brez karbonskega papirja, znan tudi kot papir brez ogljika.
  • Vnaprej natisnjeni papirji s kemikalijami, ki lahko onesnažijo tiskalnik.
  • Vnaprej natisnjeni papirji, na katere je vplivala temperatura fiksirne enote tiskalnika.
  • Vnaprej natisnjeni papirji, ki zahtevajo registracijo (natančen položaj na strani) večjo kot ± 2,3 mm (± 0,9  palca), kot so oblike optičnega prepoznavanja znakov (OCR). V nekaterih primerih je registracijo mogoče prilagoditi s programom in tako uspešno tiskati na te obrazce.)
  • Prevlečeni papir (izbrisljiv kopirni papir), sintetični papir, termalni papir.
  • Papir z ostrimi robovi, grob papir, papir z močno teksturirano površino ali zavihan papir.
  • Recikliran papir, ki ne ustreza standardu EN12281:2002 (evropsko preizkušanje)
  • Papir s težo, nižjo od 60  g/m2 (16  lb)
  • Obrazci ali dokumenti z več deli

Za več informacij o okoljski trajnosti obiščite www.lexmark.com.

Je bil ta članek koristen?
Top