Skip to Content Information Center
Lexmark CX725

Lexmark CX725

Upotreba recikliranog i drugih uredskih papira

Zbog svoje svijesti o okolišu Lexmark podržava upotrebu recikliranog papira proizvedenog posebno za upotrebu u laserskim (elektrofotografskim) pisačima.

Iako se ne može općenito reći da se sav reciklirani papir lako ulaže, Lexmark dosljedno testira papir koji predstavlja reciklirani rezani papir dostupan na globalnom tržištu. Ovo se znanstveno testiranje provodi strogo i disciplinirano. Razmatraju se, zasebno i skupno, brojni čimbenici, od kojih su neki:

  • Količina prethodno rabljenog i recikliranog papira (Lexmark testira papir koji sadrži do 100 % recikliranog papira).
  • Temperatura i vlažnost (komore za testiranje simuliraju klimatske uvjete cijelog svijeta).
  • Sadržaj vlage (papir za poslovnu upotrebu mora imati nizak sadržaj vlage: 4–5 %).
  • Otpornost na savijanje i krutost znače optimalno ulaganje u pisač.
  • Debljina (utječe na to koliko se papira može umetnuti u ulagač).
  • Grubost površine (mjeri se u jedinicama Sheffield, utječe na jasnoću ispisa i prianjanje tonera uz papir).
  • Površinsko trenje (određuje težinu razdvajanja listova papira).
  • Zrno i oblikovanje (utječe na savijanje, što pak djeluje na ponašanje papira tijekom prolaska kroz pisač).
  • Svjetlina i tekstura (izgled i osjećaj na dodir).

Reciklirani papir bolji je nego ikada; ipak udio recikliranog sadržaja u sastavu papira utječe na količinu stranih tvari. Iako je reciklirani papir dobar put ka ekološki osviještenom ispisu, nije savršen. Energija potrebna za uklanjanje tinte i dodataka poput bojila i "ljepila" često generira veću količinu ugljičnih emisija od uobičajene proizvodnje papira. Ipak, upotreba recikliranog papira jamči bolje opće upravljanje resursima.

Lexmark uvijek nastoji održati odgovornu upotrebu papira na temelju procjene životnog ciklusa svojih proizvoda. Kako bi bolje razumjela utjecaj pisača na okoliš, tvrtka je naručila više procjena životnog ciklusa i saznala da je papir element koji u najvećoj mjeri (do 80 %) doprinosi ugljičnim emisijama tijekom radnog vijeka uređaja, od konstrukcije do kraja upotrebe. Razlog leži u procesu proizvodnje papira koji zahtijeva jako puno energije.

Zato se Lexmark trudi objasniti svojim kupcima i partnerima važnost ekonomične upotrebe papira. Upotreba recikliranog papira jedan je način. Odricanje od prekomjerne i nepotrebne potrošnje papira drugi je način postizanja istog cilja. Lexmark je u dobrom položaju za pružanje pomoći pri smanjenju otpada tijekom ispisa i kopiranja. Uz to, tvrtka podržava kupnju papira od dobavljača koji jasno i izrijekom podržavaju održivo upravljanje šumama.

Lexmark ne naglašava konkretne dobavljače, iako postoji popis proizvoda za posebne namjene koji se redovito održava. Ipak, donje smjernice za upotrebu papira pomažu u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš pri ispisu:

  1. Održavajte potrošnju papira na minimumu.

  2. Pripazite na porijeklo celuloznih vlakana iz drveta. Kupujte od dobavljača koji posjeduju certifikate kao što je Forestry Stewardship Council (FSC) ili Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC). Ti certifikati jamče da proizvođač papira koristi drvenu pulpu koja potječe iz ekološki i društveno odgovornog upravljanja šumama uz pošumljavanje.

  3. Odaberite papir koji najviše odgovara vašim ispisnim potrebama: normalni certificirani papir od 75 ili 80  g/m2, papir manje težine ili reciklirani papir.

Primjeri neprihvatljivog papira

Rezultati testova pokazuju da pri upotrebi sljedećih papira u laserskom pisaču postoji rizik:

  • Kemijski tretiranih papira za kopiranje bez indigo papira, poznatih i kao NCR papiri.
  • Papira s prethodno otisnutim sadržajem uz upotrebu kemijskih spojeva koji mogu onečistiti pisač.
  • Papira s prethodno otisnutim sadržajem koji je osjetljiv na temperature u pisaču.
  • Papira s prethodno otisnutim sadržajem koji zahtijeva registraciju (preciznu lokaciju na stranici) veću od ± 2,3 mm (± 0,9  inča), primjerice obrasci za optičko prepoznavanje znakova (OCR). U nekim se slučajevima registracija može prilagoditi putem aplikacije kako bi ispis na te obrasce bio moguć.).
  • Papira prevučenih posebnim slojem (za lakše brisanje), sintetičkih papira, termičkih papira
  • Papira grubih rubova, grubih papira i papira s jakom teksturom ili savijenih papira.
  • Recikliranih papira koji nisu u skladu s EN12281:2002 (europski testovi).
  • Papira lakšeg od 60  g/m2 (16  lb)
  • Obrazaca ili dokumenata koji se sastoje od više dijelova.

Dodatne informacije o održivosti i očuvanju okoliša potražite na adresi www.lexmark.com.

Je li vam ovaj članak pomogao?
Top