Skip to Content Information Center
Lexmark CX725

Χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού και άλλων τύπων χαρτιού γραφείου

Ως εταιρεία που σέβεται το περιβάλλον, η Lexmark υποστηρίζει τη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού που παράγεται ειδικά για εκτυπωτές laser (ηλεκτροφωτογραφικούς).

Παρότι δεν μπορεί να γίνει κάποια γενική δήλωση ότι όλα τα ανακυκλωμένα χαρτιά τροφοδοτούνται σωστά, η Lexmark διενεργεί τακτικά δοκιμές στα χαρτιά που αντιπροσωπεύουν τα μεγέθη ανακυκλωμένων χαρτιών που είναι διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά. Αυτές οι επιστημονικές δοκιμές γίνονται με αυστηρότητα και μεθοδικότητα. Λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες μεμονωμένα και συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

 • Ποσότητα απορριμμάτων μετά την κατανάλωση (Η Lexmark ελέγχει έως και το 100% των περιεχομένων απορριμμάτων μετά την κατανάλωση.)
 • Συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας (Θάλαμοι δοκιμής για την προσομοίωση κλιμάτων από όλο τον κόσμο.)
 • Περιεχόμενο υγρασίας (Τα επαγγελματικά χαρτιά πρέπει να έχουν χαμηλή υγρασία: 4–5%.)
 • Η αντίσταση στην κύρτωση και η κατάλληλη ακαμψία έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη τροφοδότηση στον εκτυπωτή.
 • Πάχος (επηρεάζει την ποσότητα που θα τοποθετηθεί στη θήκη)
 • Τραχύτητα επιφάνειας (υπολογίζεται σε μονάδες Sheffield, επηρεάζει την καθαρότητα των εκτυπώσεων και την ποιότητα της τήξης του γραφίτη στο χαρτί)
 • Τριβή επιφάνειας (προσδιορίζει την ευκολία με την οποία γίνεται ο διαχωρισμός των φύλλων)
 • Κόκκος και σχηματισμός (επηρεάζει την κύρτωση, η οποία μπορεί να επηρεάσει επίσης το μηχανισμό της συμπεριφοράς του χαρτιού καθώς αυτό μετακινείται στον εκτυπωτή)
 • Φωτεινότητα και υφή (όψη και αισθητική)

Τα ανακυκλωμένα χαρτιά είναι καλύτερα από ποτέ. Ωστόσο, η ποσότητα ανακυκλωμένου περιεχομένου σε ένα χαρτί επηρεάζει το βαθμό ελέγχου σε ξένες ύλες. Και παρότι τα ανακυκλωμένα χαρτιά αποτελούν καλή επιλογή για την εκτύπωση με φιλικό για το περιβάλλον τρόπο, δεν είναι τέλεια. Η ενέργεια που απαιτείται για την αφαίρεση του μελανιού και την αντιμετώπιση των πρόσθετων όπως το χρώμα και η "κόλλα" συχνά προξενεί περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι η κανονική παραγωγή χαρτιού. Ωστόσο, η χρήση ανακυκλωμένων χαρτιών επιτρέπει γενικότερα την καλύτερη διαχείριση των πόρων.

Η Lexmark ενδιαφέρεται για την υπεύθυνη χρήση του χαρτιού γενικά με βάση την εκτίμηση της διάρκειας ζωής των προϊόντων της. Για την καλύτερη κατανόηση του αντίκτυπου των εκτυπωτών στο περιβάλλον, διενεργήθηκαν με εντολή της εταιρείας ορισμένες αξιολογήσεις κύκλου ζωής και το συμπέρασμα ήταν ότι το χαρτί αποτελεί τον κύριο παράγοντα που συμβάλλει στην παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (έως και 80%) στη συνολική διάρκεια ζωής μιας συσκευής (από τη σχεδίαση έως το τέλος της διάρκειας ζωής). Αυτό οφείλεται στις διαδικασίες κατασκευής χαρτιού, οι οποίες απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Ως εκ τούτου, η Lexmark προσπαθεί να ενημερώσει τους πελάτες και τους συνεργάτες της για την ανάγκη μείωσης του αντίκτυπου του χαρτιού. Η χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού είναι ένας τρόπος. Ένας άλλος τρόπος είναι η εξάλειψη της υπερβολικής και της μη απαραίτητης κατανάλωσης χαρτιού. Η Lexmark διαθέτει τα εφόδια για να βοηθήσει τους πελάτες της να ελαχιστοποιήσουν την σπατάλη κατά την εκτύπωση και την αντιγραφή. Επιπλέον, η εταιρεία ενθαρρύνει την αγορά χαρτιού από προμηθευτές που έχουν αποδείξει τη δέσμευσή τους σε βιώσιμες δασοκομικές πρακτικές.

Η Lexmark δεν υποστηρίζει συγκεκριμένους προμηθευτές παρότι τηρείται μια λίστα προϊόντων ειδικών εφαρμογών από μετατροπέα. Ωστόσο, με τις παρακάτω οδηγίες επιλογής χαρτιού μπορείτε να μετριάσετε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της εκτύπωσης:

 1. Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση χαρτιού.

 2. Να είστε επιλεκτικοί όσον αφορά την προέλευση της ίνας του ξύλου. Αγοράστε από προμηθευτές που διαθέτουν πιστοποίηση από φορείς όπως το Συμβούλιο προστασίας των Δασών (Forestry Stewardship Council, FSC) ή το Πρόγραμμα για την Υποστήριξη της Πιστοποίησης των Δασών (Program for the Endorsement of Forest Certification, PEFC). Αυτές οι πιστοποιήσεις εγγυώνται ότι ο κατασκευαστής χαρτιού χρησιμοποιεί χαρτοπολτό από δασοκομικές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές διαχείρισης και αποκατάστασης δασικών οικοσυστημάτων.

 3. Επιλέξτε το καταλληλότερο χαρτί για τις ανάγκες της εκτύπωσης: κανονικό πιστοποιημένο χαρτί 75 ή 80  g/m2, χαρτί με χαμηλό βάρος ή ανακυκλωμένο χαρτί.

Μη αποδεκτά παραδείγματα χαρτιού

Τα αποτελέσματα της δοκιμής δείχνουν ότι οι παρακάτω τύποι χαρτιού είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιούνται με εκτυπωτές laser:

 • Χημικά κατεργασμένα χαρτιά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αντιγράφων χωρίς καρμπόν, γνωστά επίσης και ως αυτογραφικά χαρτιά
 • Προτυπωμένα χαρτιά με χημικά που μπορεί να μολύνουν τον εκτυπωτή
 • Προτυπωμένα χαρτιά που επηρεάζονται από τη θερμοκρασία στη μονάδα τήξης του εκτυπωτή
 • Προτυπωμένα χαρτιά που απαιτούν κεντράρισμα (την ακριβή θέση στη σελίδα) πάνω από ± 2,3 mm (± 0,9  in.), όπως φόρμες οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR). Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κεντράρισμα μπορεί να προσαρμοστεί με μια εφαρμογή για επιτυχή εκτύπωση σε αυτές τις φόρμες.
 • Χαρτιά με επίστρωση (με εξαλείψιμο μελάνι), συνθετικά χαρτιά, θερμικά χαρτιά
 • Χαρτιά με ακατέργαστα άκρα, τραχιά χαρτιά ή με ανώμαλη επιφάνεια, ή κυρτωμένα χαρτιά
 • Ανακυκλωμένα χαρτιά που δεν πληρούν το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN12281:2002 (ευρωπαϊκή δοκιμή)
 • Χαρτί βάρους κάτω από 60  g/m2 (16  lb)
 • Φόρμες ή έγγραφα με πολλά μέρη

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μεταβείτε στη διεύθυνση  www.lexmark.com.

Ήταν το άρθρο χρήσιμο;
Top