Skip to Content Information Center
Lexmark CX331

Lexmark CX331

Veelgestelde vragen over afdrukken in kleur

Wat zijn RGB-kleuren?

Het RGB-kleurenschema beschrijft kleuren door de hoeveelheid rood, groen of blauw aan te geven die nodig is om een bepaalde kleur te creëren. Rood, groen en blauw licht kan worden gemengd in verschillende samenstellingen om vele in de natuur voorkomende kleuren te reproduceren. Computerschermen, scanners en digitale camera's maken gebruik van deze methode om kleuren weer te geven.

Wat zijn CMYK-kleuren?

Met het CMYK-kleurensysteem worden kleuren beschreven aan de hand van de hoeveelheid cyaan, magenta, geel en zwart die nodig is om een bepaalde kleur te verkrijgen. Cyaan, magenta, gele en zwarte inkt of toner kan worden afgedrukt in verschillende hoeveelheden om diverse waarneembare kleuren creëren. Drukpersen, inkjetprinters en kleurenlaserprinters stellen kleuren volgens deze methode samen.

Hoe wordt kleur bepaald in een af te drukken document?

Er worden softwareprogramma's gebruikt om de documentkleur te specificeren en te wijzigen aan de hand van RGB- of CMYK-kleurcombinaties. Raadpleeg voor meer informatie de Help-onderwerpen bij uw software.

Hoe weet de printer welke kleur moet worden afgedrukt?

Wanneer u een document afdrukt, wordt informatie over het type en de kleur van ieder object naar de printer verzonden en via kleurconversietabellen verwerkt. Kleur wordt vertaald naar de juiste benodigde hoeveelheden cyaan, magenta, gele en zwarte toner voor het produceren van de kleur die u wenst. De objectinformatie bepaalt de toepassing van kleurconversietabellen. Het is bijvoorbeeld mogelijk een bepaald type kleurenconversietabel toe te passen op tekst en tegelijkertijd een andere kleurenconversietabel op foto's.

Wat is aangepaste kleurcorrectie?

Is de aangepaste kleurcorrectie ingeschakeld, dan gebruikt de printer door de gebruiker geselecteerde kleurconversietabellen voor het verwerken van objecten. Instellingen voor aangepaste kleurcorrectie zijn specifiek voor het type object dat wordt afgedrukt (tekst, afbeeldingen of beelden). Het is ook specifiek voor hoe de kleur van het object is gespecificeerd in het softwareprogramma (RGB- of CMYK-combinaties). Zie De kleuren in afdrukken wijzigen om handmatig een andere kleurconversietabel toe te passen.

Als het softwareprogramma kleuren niet specificeert met RGB- of CMYK-combinaties, is handmatige kleurcorrectie niet zinvol. Het is ook niet effectief als het softwareprogramma of het besturingssysteem van de computer de kleuren aanpast. In de meeste gevallen worden gewenste kleuren voor de documenten gegenereerd door de kleurcorrectie op Auto in te stellen.

Hoe kan een specifieke kleur worden verkregen (bijvoorbeeld voor een bedrijfslogo)?

In het printermenu Kwaliteit zijn negen sets met kleurvoorbeelden beschikbaar. Deze sets zijn ook beschikbaar op de pagina met kleurvoorbeelden van de Embedded Web Server. Als u een willekeurige voorbeeldset selecteert, worden meerdere pagina's met honderden gekleurde blokjes afgedrukt. Elk blokje bevat een CMYK- of RGB-combinatie, afhankelijk van de gekozen tabel. De weergegeven kleur van ieder blokje is het resultaat van de CMYK- of RGB-combinatie die via de kleurconversietabel voor de gewenste kleur wordt gebruikt.

U kunt kleurvoorbeelden bekijken en zo bepalen welk kleurenblokje het meest op de afgestemde kleur lijkt. Aan de hand van de kleurencombinatie die bij het blokje wordt vermeld, kunt u de kleur van het object in een softwareprogramma aanpassen. Raadpleeg voor meer informatie de Help-onderwerpen bij uw software. Handmatige kleurcorrectie kan nodig zijn om de geselecteerde kleurconversietabel voor het specifieke object in te stellen.

Welke set met kleurvoorbeelden de gebruiker gebruikt om een bepaald kleurovereenkomstprobleem op te lossen is afhankelijk van:

  • De kleurcorrectie-instelling (auto, uit of handmatig)
  • Het soort object dat wordt afgedrukt (tekst, afbeeldingen of beelden)
  • Hoe de kleur van het object is gespecificeerd in het softwareprogramma (RGB- of CMYK-combinaties)

Als het softwareprogramma kleuren niet specificeert met RGB- of CMYK-combinaties, zijn de pagina's met kleurvoorbeelden niet nuttig. Bovendien stellen sommige softwareprogramma's de RGB- of CMYK-combinaties die worden gespecificeerd in het programma bij door middel van kleurbeheer. In dergelijke gevallen is het mogelijk dat de afgedrukte kleur niet helemaal overeenkomt met de kleur op de pagina's met kleurvoorbeelden.

Was dit artikel nuttig?
Top