Skip to Content Information Center
Lexmark XC4143

Lexmark XC4143

Újrahasznosított és egyéb irodai papírok használata

Környezettudatos vállalatként a Lexmark támogatja a kifejezetten lézer- (elektrofotografikus) nyomtatókhoz készült, újrahasznosított papír használatát.

Annak ellenére, hogy nem lehet általánosan kijelenteni, hogy az összes újrahasznosított papír jól adagolható, a Lexmark folyamatosan teszteli a világpiacon elérhető, méretre vágott újrahasznosított papírokat. A tudományos tesztelés folyamata szigorú és következetes. Számos tényezőt figyelembe veszünk (külön-külön és együtt is), ideértve a következőket:

 • A felhasználás után keletkező hulladék mennyisége (a Lexmark a felhasználás után keletkező hulladék 100%-át teszteli).
 • A hőmérsékletre és a páratartalomra vonatkozó adatok (tesztkamráink a világ bármely pontjának klímáját szimulálhatják).
 • Nedvességtartalom (az üzleti papíroknak alacsony nedvességtartalommal kell rendelkezniük: 4–5%.)
 • Hajlítási ellenállás és megfelelő merevség: a nyomtatóba való optimális behúzás jellemzői.
 • Vastagság (a tálcába helyezhető mennyiséget határozza meg)
 • Felületi egyenetlenség/durvaság (Sheffield mértékegységben mérve; kihat a nyomtatott anyag élességére és a festékkazetták fixálási képességét a papíron)
 • Felületi súrlódás (meghatározza, milyen könnyen válnak szét a lapok)
 • Szemcse- és formajellemzők (a papír hajlását befolyásolja, amely kihat a papír mechanikai jellemzőin keresztül a papír viselkedésére, amikor áthalad a nyomtatón)
 • Fényesség és anyagmintázat (kinézet és tapintás)

Az újrahasznosított papírok egyre jobb jellemzőkkel rendelkeznek; ennek ellenére a papír újrahasznosított összetevőinek aránya befolyásolja az idegen anyagok kezelhetőségét. Bár az újrahasznosított papírok elősegítik a környezettudatosabb viselkedést, mégsem tekinthetők tökéletesnek. A tinta (festék) eltávolításához, valamint az adalékanyagok (pl. színezőanyagok és „ragasztók”) kezeléséhez felhasznált energia gyakran több szénkibocsátással jár, mint az új papír gyártása. Ettől függetlenül az újrahasznosított papír használata hozzájárul a jobb anyaggazdálkodáshoz.

Termékei életciklus-elemzésére alapozva a Lexmark általánosságban törekszik a felelős papírfelhasználásra. A nyomtató környezeti hatásainak jobb megértése érdekében a vállalat több életciklus-kiértékelést végzett (a tervezéstől a termék életciklusának végéig), amelyek során megállapította, hogy az eszközeinek teljes élettartama alatt keletkezett szénkibocsátás jelentős részéért (akár 80%-áért) a papír a felelős. Ennek elsődleges oka a papír gyártásához szükséges, energiaigényes folyamat.

Ezért a Lexmark felvilágosítja ügyfeleit és partnereit, hogyan minimalizálhatják a papír káros környezeti hatásait. Ennek egyik módja az újrahasznosított papír használata. Másik módja a mértéktelen és felesleges papírfelhasználás megszüntetése. A Lexmark megfelelő erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy segítse ügyfeleit a nyomtatási és másolási hulladék minimalizálásában. Ezen felül a vállalat támogatja a papírbeszerzést olyan beszállítóktól, akik elkötelezettek a fenntartható erdőgazdálkodás gyakorlata iránt.

A Lexmark nem javasol konkrét gyártókat, bár összehasonlító terméklistákat vezet az egyes alkalmazásokhoz. A következő papírválasztási útmutatók segíthetnek a nyomtatás környezeti hatásainak csökkentésében:

 1. Minimalizálja a papírfelhasználást.

 2. Válassza ki, honnan származzanak a farostok. Vásároljon olyan beszállítóktól, akik Forestry Stewardship Council (FSC) vagy The Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC), illetve hasonló tanúsítvánnyal rendelkeznek. Ezek a tanúsítványok azt garantálják, hogy a papírgyártó olyan erdőgazdaságtól származó faipari cellulózt használ, amely környezettudatos és társadalmilag felelős módon gazdálkodik az erdőkkel és végzi rekultivációjukat.

 3. Válassza a nyomtatási igényeknek leginkább megfelelő papírt: normál 75 vagy 80   g/m2 tanúsított papír, könnyebb papír vagy újrahasznosított papír.

Példák az elfogadhatatlan papírokra

A teszteredmények azt mutatják, hogy a következő papírtípusok lézernyomtatóval való használata kockázatot jelent:

 • Kémiailag kezelt papírok, melyek indigó nélkül is képesek másolatkészítésre, más néven indigómentes papírok
 • Olyan vegyi anyagokat tartalmazó előnyomott papírok, amelyek szennyeződést okozhatnak a nyomtatóban
 • Olyan előnyomott papírok, amelyekre hatással van a nyomtató bégető egységének belső hőmérséklete
 • Regisztrációt (pontos elhelyezkedés az oldalon) igénylő, előnyomtatott papírok, ahol a szükséges regisztráció nagyobb mint ±2,3 mm (± 0,9  hüvelyk), pl. az optikai karakterfelismeréshez (OCR) készült nyomtatványok. Egyes esetekben a regisztráció egy alkalmazással állítható be, hogy ezekre az űrlapokra is lehessen nyomtatni.
 • Bevonatos (törölhető, finom) papírok, szintetikus papírok, hőpapírok
 • Durva szélű, durva vagy nehéz felületű papírok vagy hullámos papírok
 • Újrahasznosított papírok, amelyek nem felelnek meg az EN12281:2002 (európai bevizsgálás) szabványnak
 • 60   g/m2-nél (16   fontnál) kisebb súlyú papírok
 • Több részből álló űrlapok vagy dokumentumok

További információ a környezetvédelmi fenntarthatósággal kapcsolatban: www.lexmark.com.

Hasznos volt ez a cikk?
Top